Litteratur

Tema: Krimier på bogcaféen

På årets bogcaféer blev følgende tre meget forskellige krimier præsenteret:

Af Mie Henriksen

Førkrigstidens København

Krimi Vi bliver taget med tilbage til 1938, hvor vi møder Johannes Borum, der har deltaget som frivillig i den spanske borgerkrig, men nu desillusioneret er vendt tilbage til København. Han bor på et usselt pensionat og forsøger at tjene til dagen og vejen som privatdetektiv. Han har aftalt et møde med en klient i palmehuset i Botanisk Have, men da han når frem er manden netop blevet stukket ned – og hans eneste chance for ikke selv at blive anklaget er at finde den rigtige morder. Bogen er fyldt med malerisk tidskolorit – personerne kører med sporvogn, besøger dekadente natklubber og ryger utallige cigaretter. Internationale interesser fra hver sin fløj bruger København som kampplads, og samtidig er byen fyldt med politiske flygtninge fra det urolige Europa. En spændende krimi for den historisk interesserede.


Komintern. Af Benny Bødker.

Skyld, straf og selvtægt 

Krimi Denne blodige og tankevækkende krimi behandler nogle af de helt alvorlige etiske dilemmaer. I Storbritannien lever et par håndfulde tidligere morddømte under myndighedernes beskyttelse og med ny identitet, fordi de var mindreårige, da de begik deres grusomme forbrydelser. Men nu er der opstået et læk i systemet, en række tidligere straffede har fået deres hemmelige adresse afsløret og er derefter blevet slået ihjel af ofrenes pårørende. Vi følger på skift de tidligere dømte – der selv typisk er vokset op under horrible vilkår – de oprindelige ofres forbitrede pårørende, de tilsynsførende og de politifolk, der skal opklare mordene og finde det fatale læk. Der er meget at holde styr på, og læserens empatimuskel bliver virkelig motioneret. 

Øje for øje. Af Matthew Arlidge

Videnskabskrimi

Krimi På linje med forfatterens øvrige bøger er der lagt lige så meget vægt på den psykologiske skildring af en familie som krimielementet. Mia vokser op som adoptivbarn i en helt almindelig kernefamilie i Næstved i 70’erne. Da hun er 17 år, forsvinder hendes mor og bliver efter en tid fundet myrdet. Som voksen beslutter Mia sig for at blive politibetjent for at opklare mordet. Da flere kvindelig dukker op, aner hun en sammenhæng – og den særlige videnskabsgren retsbotanik viser, at hun har ret. Det er en kompleks historie, som dette korte referat ikke yder retfærdighed. Familiedynamikker og adoptionsproblematikker spiller så stor en rolle, at bogen sagtens kan læses af dem, der ellers ikke læser krimier. Forfatteren har planlagt to bøger mere med Mia som hovedperson, så vi får lov til at følge hende op til vores  tid.  

I en dråbe. Af Sissel-Jo Gazan