Lær at finde de lækre svampe!
En god håndbog for svampesamleren er let at finde – men biblioteket kan tilbyde meget mere end det. Her finder du kogebogen, børneopslagsværket og bogen om, hvordan svampejagten kan hjælpe dig videre i livet.
Af Christine Ellebæk Sørensen
Lækre retter med selvsamlede svampe
Fagbog Jeg sidder med mundvandet løbende, mens jeg kigger denne fantastiske kogebog igennem. Billederne er smukke, brugsanvisningerne tydelige og letforståelige, og inspirationen er stor! Vi præsenteres for bogens forfattere, far og datter, og deres optagethed af svampejagten. Samtidig gør de tydeligt opmærksom på, at det ikke er en guidebog til svampe, dem findes der mange andre af, men en bog, man efterlader hjemme i køkkenet og glæder sig til at komme hjem til. For andre amatører udi svampejagt kan denne bog være årsagen til at komme afsted – og til at få tilberedt svampene med de bedste forudsætninger derhjemme.
Svampesamlerens kogebog. Af Bodil Sofie Espersen og Søren Espersen
Svampe som terapi
Biografi Hvad stiller man op med sig selv og sit liv, når ens partner gennem mange år en dag pludselig ikke er her mere? Efter lang tids sorg, hvor verden bliver grå og papagtig og uden nuancer, beslutter antropologen Long Lit Woon sig for at melde sig til det svampekursus, hun og hendes norske mand havde talt om at deltage i. Her vækkes hendes sanser langsomt til live igen, for man skal kunne skelne detaljerne i farve, form, duft og smag, når man har med svampe at gøre. Lige så pragtfulde de kan være, lige så giftige kan svampene også være, hvis man ikke får de finere nuancer med. Bogen er skrevet med svampe fra især Oslo som udgangspunkt. Sidst i den meget smukke bog med enkle stregtegninger af svampene er der opskrifter på fx svampebacon.
Om svampe og sorg – stien tilbage til livet. Af Long Litt Woon
Et billedskønt værk
Børnefagbog Et vidunderligt værk til det nysgerrige og videbegærlige barn (eller den voksne), der elsker at nørde med natur eller petriskåle. Bogen kan også læses alene for de meget smukke tavler, eller udstillinger, som siderne kaldes, for den er bygget op som en form for museum. I den første udstilling møder vi fx svampebiologi, hvor det går op for mig, at nogle svampe har kønnet formering! Vi kommer også omkring svampenes diversitet, om forbindelser mellem svampe og andre arter; myrer og termitter startede fx med at dyrke svampe for henholdsvis 60 og 30 mio. år siden. Så tilgiver de måske også en anden svampeart for at være en zombiesvamp, der kan overtage myrens krop og tvinge den til at gå udenfor, mens svampen vokser i myrens krop. Sidste udstilling handler om menneskets forhold til svampe, som både spisesvampe, giftige svampe og selvfølgelig vidundermidlerne.
Fungarium. Kurateret af Katie Scott og Ester Gaya